twitter twitter
Johan Vande Lanotte Bart Bronders Yves Mirior

Schrift -en quotaververvalsing

Schrift- en quotavervalsing.


Sinds november 2004 loopt er bij het Brugse gerecht, na controle van de visserij-inspectie, een onderzoek naar mogelijke vormen van fraude bij het dagelijks runnen van de vismijn. Directeur Freddy Pollet en directielid Jan van Eeno zijn al van het begin van het onderzoek in verdenking gesteld voor schriftvervalsing.

Het betreft een gerechtelijke onderzoek naar schriftvervalsing binnen een zwart circuit rond buiten quota gevangen vis. Die zogenaamde grijze vis werd via nv H&G international en een Ierse firma Dublin Seafood & fischeries witgewassen in N.V. E.V.O. (Exploitatie Vismijn Oostende) een 100% dochterbedrijf van het Autonoom Gemeentebedrijf Vismijn Oostende(AGVO).
In deze zaak werd een huiszoeking verricht bij Autonoom Gemeentebedrijf Vismijn Oostende(AGVO), alwaar de boekhouding werd in beslag genomen en beide ex-directeurs Freddy Pollet en Vincent Dewaele legden bekentenissen af .

De feiten. Een postbusbedrijf in Ierland zou volgens onze informatie zwart geld uitbetalen voor vis die Oostendse reders boven de toegelaten quota hebben gevangen. Omdat bepaalde Ierse schepen minder gecontroleerd worden, kon deze 'Ierse' vis worden verkocht aan het in Antwerpen gevestigde H&G International, dat bestuurd wordt door ene Herman V. (die al optrad in 30 inmiddels failliete bedrijven). H&G leverde op zijn beurt aan EVO. Eigenlijk werd de illegale vis op de Oostendse kade witgewassen.

Op de gemeenteraad van 22 april 2005 maakte ik schepen Mirior en de gemeenteraad voor het eerst attent op feiten van schrift- en quotavervalsing via een zwart circuit van grijse vis in de Oostendse vismijn.

Dhr Miroir antwoordde onder meer:

“…Wat gebeurt er dan?Vis die buiten quota gevangen wordt, verdwijnt in het zwart circuit. Dit gebeurt niet alleen in Oostende, maar in alle andere visveilingen. Ik kan u heel goed de circuits van de andere visveilingen uitleggen. U zal opkijken van wat er allemaal gebeurt!...”

Dit illustreert dat dhr. Miroir kennelijk goed op de hoogte is van dergelijke circuits en geeft hij ook toe dat er grijse vis gemijnd wordt in de vismijn van Oostende.

Op de gemeenteraad van 6 augustus 2006 bracht ik dit punt opnieuw op de agenda van de gemeenteraad waar ik duidelijk de betrokkenheid van dhr. Pollet en dhr Van Eenoo in detail uitéénzette.Ik schetste tevens dat AGVO rechtstreeks betrokken was omdat het ganse zwartcircuit vanuit de kantoren van AGVO gestuurd werd.

Dhr. Miroir antwoordde onder meer:

“ …U zegt ook: zij hebben het opgezet en het zijn schriftvervalsers. Was ik hiervan op de hoogte? Neen, ik was niet op de hoogte, want ik zou het al veel vlugger gestopt hebben…”
En

“ … want in feite geeft die stommiteit met de H&G u de gelegenheid de vismijn te bekladden…”


Dhr. Miroir geeft bij deze toe dat hij na het vaststellen van het zwart circuit, het gestopt heeft, wat hij daarmee bedoeld is niet duidelijk

In een persartikel in “Trends” van 5 oktober 2006 “ Is er iets aan het rotten in de staat Oostende?” doet Dhr. Pollet straffe uitspraken:

"…Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet - zoals elke directeur van elke Europese vismijn - op de hoogte ben van het bestaan van bepaalde witwassystemen. Naïef ben ik niet. Elke Oostendenaar weet van systemen om het quotastelsel te omzeilen. Ook Miroir. Ook Vande Lanotte. Het is echter niet omdat ik ervan wist, dat ik ze moest melden…”

Dhr. Pollet verklaart niet alleen dat hij op de hoogte was van de praktijken, maar ook Dhr. Miroir en Dhr. Vande Lanotte, sterker nog hij verklaart dit oogluikend toe te laten of minstens niet op te treden.

In hetzelfde artikel zegt dhr. Miroir:

“…Er zouden bij het H&G-dossier 30 reders betrokken zijn, zodat iedereen ervan moest weten…”

En

“…Het is marginaal, want het gaat om amper 2,5 % van de omzet. Ik schat de zwarte omzet op 20 %...”
.
Dhr. Miroir heeft hierbij aan dat het zwartcircuit een welgekende procedure was die in de Oostendse vismijn van Oostende goed stond voor 0,5 procent van de omzet. Alhoewel zowel Dhr. Pollet, als dhr. Miroir, als dhr. Vandelanotte volgens de uitspraken van Dhr. Pollet op de hoogte waren van de praktijken werden zij pas gestopt door dhr. Miroir na de tussenkomst van Jean-Marie Dedecker in augustus 2006. Na de eerste melding van de feiten in 2004 greep dhr. Miroir niet in en liet hij de fraude ongemoeid.
 
Wat buiten kijf staat is dat desondanks een lopend gerechtelijk onderzoek en in verdenkingstelling van dhr. Pollet en dhr. Van Eenoo ivm hun betrokkenheid in een zwart circuit in de vismijn van Oostende en wetende dat Dhr. Pollet reeds betrokken was in dergelijke zaak in de vismijn van Zeebrugge, hij hen verder liet functioneren als respectievelijk CEO en als commercieel manager.

In een persartikel in “Het Nieuwsblad” van 16 augustus 2006 ” Vismijn behoudt vertrouwen in directeur” liet dhr. Miroir daarover het volgende noteren:

“…Het directiecomité van het Autonoom Gemeentebedrijf Vismijn Oostende (AGVO) bevestigde maandagavond het vertrouwen in directeur Freddy Pollet. Het directiecomité kwam bijeen na beschuldigingen van senator en gemeenteraadslid Jean-Marie Dedecker aan het adres van het AGVO en directeur Pollet. ,,Alle beschuldigingen werden met bewijzen ontkracht. Het directiecomité heeft dan ook unaniem besloten dat het vertrouwen in Freddy Pollet blijft en dat het ontslag niet wordt gevraagd. We betreuren wel de gang van zaken, want deze beschuldigingen brengen economische schade toe aan de vismijn'', zegt vismijnschepen en AGVO-voorzitter Yves Miroir…”

Op de gemeenteraad van 6 augustus 2006 zei dhr. Miroir daarover ook nog:

“ … mijn eerste vraag op het directiecomité was: wie vraagt hier het ontslag van dhr. Pollet? Ik heb dhr. Pollet gevraagd om naar buiten te gaan en heb daarover een discussie gevoerd van anderhalf uur, waarbij mijn eerste vraag was wie het ontslag van dhr. pollet vraagt?  In feite niemand. …”

En

“…Over het hele verhaal van dhr. Dedecker zijn er drie kleine punten waarover men iets kan zeggen. Er is beslist een brief te sturen naar dhr. Pollet om te wijzen op bepaalde zaken…”

Dhr. Miroir beschermde de heren Pollet en Van Eenoo en hield hen het hand boven het hoofd. Zoals reeds aangegeven in de tekst van OFF/OPF en hierboven, de heren Pollet en Van Eenoo deden volgens een intensief en grondig onderzoek van dhr. Miroir en het directiecomité, met uitzondering van enkele kleine puntjes en verzwijgingen aan het directiecomité van enkele punten zonder veel belang, niets verkeerd.

Elke zichzelf respecterend bedrijf zal een CEO en een commercieel manager die betrokken zijn in een gerechtelijk onderzoek naar bedenkelijke praktijken binnen het bedrijf en die moedwillig
zaken – klein of groot - verzwijgen aan het directiecomité onmiddellijk ontslaan.
AGVO deed dit niet. Integendeel dhr. Miroir minimaliseerde alles en veegde het onder de deurmat.

Lees hier het artikel in Trends hierover.

<-- Terug

Bookmark and Share

© 2024 Ignace Vandewalle  |  webdesign by Creatief.be